Edukacija

 

 

Papir je tanak sloj celuloidnih vlakana i nejčešće se koristi za štampu, pisanje ili crtanje po njemu. Kinezi su ga izumeli početkom 2. veka pre nove ere. Prvobitna je izrada bila od bambusa, kore drveta i platna razmočenih u vodi. Tačan postupak bio je tajna do 8. veka kada su ga 751. godine upoznali i Arapi. Prva serijska proizvodnja papira pokrenuta je u Bagdadu oko 800. godine. Proizvodnja se širila preko Sirije i Egipta na Siciliju i u Andaluziju, te se tako u 13. veku papir proširio Evropom i zamenio skupoceni papirus i pergament. Smatra se da je pronalazak papira pokazatelj početka nove ere i da je veoma značajno doprineo prosveti i nauci. Papir se proizvodi od drveta tj. od celuloze i vekovima se već koristi u razne svrhe a izrađuje se u raznim oblicima.

 

Termalni papir nastaje impregriranjem običnog papira hemikalijama koje menjaju boju prilikom izlaganja toploti. Koristi se u termalnim štampačima i u uređajima kao što su telefaks aparati, POS štampači za potrebe menjačnica, bankomata, kladionica, magacina, parking servisa, raznih potvrda i sl. Najpre se površina papira oblaže podlogom koja popunjava mikro neravnine papira. Zatim se na tu podlogu nanosi termo osetljiv sloj. Termo osetljivi sloj se sastoji od smeše leuko boje (u čvrstom stanju) i odgovarajućeg rastvarača (najčešće neka vrsta kiseline). Kada se boja zagreje preko tačke topljenja ona reaguje sa rastvaračem i menja boju. U većini slučajeva, kada se izloži povišenoj temperaturi, termo sloj će promeniti boju u crno, ali isto tako postoje hemijski sastavi koji će postati plavi ili crveni te su tako primenjivi u termo štampačima koji podržavaju višebojnu štampu.

 

Termalni štampači

Termalni štampači (ili direkt termal štampači) proizvode štampane slike selektivnim grejanjem obloženog termalnog papira tako što papir prelazi preko termalne glave za štampu.
Obložena strana potamni na mestima gde se greje, proizvodeći tako sliku.
Dvobojni direkt termalni štampači su sposobni da štampaju u crnoj boji i dodatnoj boji (najčešće crvena), primenjujući grejanje sa dve različite temperature.

Glavne celine

Ključne komponente termalnih štampača su:

 • Termalna glava - generiše temperaturu radi štampe na papiru

 • Valjak - gumena rolna koja vuče papir

 • Opruga - vrši pritisak na termoglavu radi prijanjanja na obloženu stranu papira

 • Kontrolna ploča - za kontrolu mehanizma i štampe


Primena

Termalni štampači su brži i tiši od matričnih štampača. Oni su takođe i manji, laganiji i manji potrošači električne energije pa ih to čini idealnim za POS primene u prostoru ili kao prenosive. Za neke primene oni mogu biti mnogo ekonomičniji obzirom na vrstu i količinu papira koju upotrebljavaju.
Komercijalna primena termalnih štampača uključuje:

 • Stanice za punjenje gorivom (benzinske, gasne i druge pumpe),

 • Informativne kioske (hoteli, auto saloni, i sl.),

 • POS sisteme (biletarnirce, trgovine, parking prostori, restorani, kuhinje, …),

 • Štampače potvrda (kladionice, menjačnice, igraonice, parking servisi, apoteke, magacini, itd.),

 • Štampu potvrda u raznim automatima (parking automati, bankomati i drugi),

 • Za medicnsku opremu (npr. štampa krive ritma u kardiologiji) kao i mnoge druge primene gde je potreban brz, pouzdan i ekonomičan način štampe.

 

Termo transfer štampači

Štampači sa termo transfer tehnologijom su štampači koji štampaju na papiru (ili nekom drugom materijalu) otapanjem prijanjajućeg ribona tako što on stoji prilepljen za materijal koji je primenjen za štampu. To je drugačije od direkt termal štampe gde se ribon ne koristi.

Uotreba TT štampača u industriji uključuje:

 • Štampu barkod etiketa / nalepnica (ove se nalepnice mogu štampati i na termalnim štampačima ali se zapis ne može dugo održati), ili za obeležavanje odeće (štampa večine ili sastava i sl.)

 • Štampu proizvođačkih i / ili uvozničkih deklaracija sa svim neophodnim podacima o proizvođaču / uvozniku sa podacima o poreklu ili sastavu robe

 • Štampu plastičnih etikata za hemijsku ili tekstilnu industriju (štampa ovih materijala nije pogodna na laserskim štampačima jer su TT štampači jeftinije rešenje a i zbog visokih temperatura usled kojih bi se plastični materijali istopili).

 

Riboni za termo-transfer štampu

Termalni riboni dolaze kao tri glavna tipa, wax, wax-resin ili resin i skoro svi su crni. Druge boje koje su povremeno u upotrebi su uglavnom cvena i plava.
Drugačiji tipovi su pravljeni da štampaju na etiketama izrađenim od različitih materijala koji se primenjuju kada je na primer neophodno da etiketa jako dugo traje ili da mora opstati u surovom okruženju.
Wax riboni namenjeni su za štampu na papirnim etiketama koje mogu trajati godinama ali moraju biti suve i ne smeju se izlagati mehaničkim grubim uticajima ili hemikalijama i uljima jer će nanešen ribon rastvoriti tako oštetiti odnosno rastvoriti.
Wax-resin riboni ostavljaju glatkiji zapis na veoma glatkom papiru ili obloženim papirnim etiketama. Štampani metrijali na etiketama su mnogo izdržljiviji nego kod primene wax ribona ali mogu opstati samo kratko usled izlaganja vodi.
Konačno, čisti resin riboni su formulisani za štampu na plastičnim etiketama kao što su poliester, polipropilen i vinil. Mastilo sa ovih rinona dizajnirano je tako da je slabo rastvorivo ali jako prijanja na plastičnu površinu etikete i tako je ona eksterno izdržljiva što delom zavisi i od plastičnog materijala i ribona koji se koristi.